Newsletter
Notebook DELL

Tablet ASUS

Toner KM C308

Správny výber PC. Prečo PC a nie notebook?

Ako vybrať PC

Počítač je dnes neodmysliteľnou súčasťou pracovného dňa i voľného času. Rýchly vývoj, nové technológie a vytláčanie notebookov spôsobujú pokles cien stolových počítačov a zväčšovanie ich ponuky. Výhodou oproti notebookom je možnosť ich upgradu.

Dokúpite nové komponenty, obmeníte grafiku, pevný disk, pridáte pamäť, prípadne aj ďalšie časti PC. Nový počítač väčšinou kúpite už s monitorom, klávesnicou a myšou. Pretože je občas veľmi ťažké orientovať sa v tak rozsiahlej ponuke, pokúsime sa vám poradiť alebo aspoň ukázať smer.

Prečo stolný počítač

  1. Ovládanie je príjemnejšie, prispôsobivejšie než ovládanie notebooku
  2. Možné upgradovať komponenty, väčšina nových sa na trh uvádza vo verzii pre stolové PC
  3. Je možné zvýšiť výkon počítača pretraktovaním, doplnením o lepšiu grafickú kartu, TV tuner atď.
  4. Za rovnakú cenu kúpite 1,5 až 3 x výkonnejší počítač oproti notebooku
  5. Počítač vám menej než pravdepodobne niekto ukradne notebook, Ktorý je ľahší, jednoduchšia korisť
  6. U počítača je menšia šanca že vám ho ukradnú ako u notebooku, ktorý je ľahší a ľahšia korisť
  7. Klávesnica má nastaviteľný sklon, takže sa lepšie prispôsobí
  8. Pevné disky v počítači bývajú výkonnejšie a menej poruchové
  9. Vyššia životnosť oproti PC notebooku - asi 8 rokov: 4 roky
  10. Počítačové zostavy nemajú batérie, ktoré musíte neustále dobíjať, životnosť ktorých s dĺžkou používania klesá

Cena

Ako prvé položte si otázku: "Koľko peňazí chcem investovať do svojho nového PC?" Ušetríte si tým veľa trápenia z neprehľadnosti a neistoty. Keď si stanovíte cenu, už vlastne vyberáte a selektuje ponuku. Napr. kompletná ponuka obsahuje 100 počítačov, vy máte 10 000 Sk a tak ponuku touto čiastkou obmedzíte. Výsledok? Vo zvolenej cenovej hladine je k dispozícii 45 počítačov. A tak pokračujete ďalej, až dôjdete k požadovanému výsledku. Naviac, cena u stolných PC je pri porovnaní rovnakého výkonu podobných komponentov výhodnejšie ako u notebooku.

Aký počítač je pre mňa vhodný

Nemusíte poznať typ procesora, veľkosti RAM či aký hardisk je presne pre vás ten pravý. Stačí sa zaradiť do jednej z nasledujúcich skupín a my už vám poradíme :

Občasný používateľ

Vybavujete e-maily, občas sa pozriete na internet Aké bude počasie alebo čo práve dávajú v televízii. Ukladáte si sem tam nejaké dokumenty, napríklad recepty, zápisky zo schôdze alebo porady ,a niekedy si zahráte karty alebo míny. Odporúčanie: Procesor Intel ® Celeron ® (dobrý), Dual-Core Intel ® Pentium ® (lepšia), pamäť 1 GB, pevný disk 150 gigabajt

Bežný užívateľ

Niekoľko programov súčasne používate, triedite, retušujete ukladáte si fotografie, striháte videá a hráte hry. Na internete ste často, chatujete debatuje s ostatnými. Láka vás skúšať nové veci, aplikácie programky. Chcete, aby výkon počítača bol k svetu aj po nejakej dobe. Odporúčanie: Procesor Intel ® Core ™ 2 Duo, pamäť 2 GB, pevný disk 300 GB

Všetko pre zábavu

Počítač vám slúži aj ako televízor, videoprehrávač stereo v jednom. Hudba a filmy sú Vaším životom. Nezaobídete sa bez poriadneho rozlíšenia Chcete stále viac a viac. Od svojho počítača očakávate, že vás nenechá v štichu a bude slúžiť aj pre ďalšie nové super funkcie, ktoré ešte len prídu na trh. Odporúčanie: Procesor Intel ® Core ™ 2 Quad, pamäť 2 GB, pevný disk 500 GB Alebo viac

Super hráč

Upierate svoj zrak denne niekoľko hodín do monitora a hráte až sa z vás dymí? Určite nepotrebujete presnejšiu, podrobnejšiu definíciu skalných hráčov počítačových hier. Vo vašej izbe máte miesto len pre ten najvýkonnejší počítač. Žiadny iný vám nesmie na oči. Všetky úspory, ktoré máte, vkladáte do vášho PC. Odporúčanie: Procesor Intel ® Core ™ 2 Extreme, pamäť 4 GB, pevný disk 300 GB

Procesor

Procesor (označovaný tiež CPU) je vlastne motor celého počítača. Spracováva informácie a zaručuje tak chod počítača. Výkon procesora určuje ako rýchlo a ľahko spracujete rôzne dáta, či už sú to dokumenty, úprava fotografií, strih videa, počítačové hry, atď. Čím výkonnejší procesor, tým máte väčšiu istotu, že počítač si poradí s náročnými programami a v rozumnom čase.

AMD alebo Intel

Každý z nich má čo ponúknuť. Všetky procesory majú svoje klady a zápory. Záleží na jednotlivých užívateľoch. Intel ponúka kompatibilitu, spoľahlivosť aj vysokú záruku podobne ako AMD. Procesory Intel sa dajú taktovať naviac, čo je veľmi vítané , najmä u nadupaných PC pre hranie hier.

Pamäť (RAM)

Pamäť počítača dočasne ukladá všetky dáta, ktoré počítač využíva počas aktuálnej činnosti. A ako nové dáta, tak dáta vytiahnuté z pevného disku. K týmto dátam má potom oveľa rýchlejší prístup, procesor počítača tak ľahšie pracuje a dokončuje jednotlivé činnosti. Táto dočasná pamäť sa po vypnutí počítača zmaže (tzv. sa vysype cash pamäť). Čím väčšia pamäť RAM, tým lepšie. Procesor má dostatok priestoru pre ukladanie dát, bez toho aby zakaždým musel z pevného disku už raz použité dáta znovu pracne získavať. Celý proces je potom oveľa rýchlejší a efektívnejší. Pokiaľ používate veľa aplikácií súčasné, kúpte si počítač s 1-2 gigabajt operačnej pamäte.

Pevný disk (hardisk)

Slúži pre dlhodobé ukladanie súborov (textové dokumenty, tabuľky, fotografie, hudba, videá atď). Dáta uložené v hardisku zostanú, až kým ich vy sami nevymažete. Tým sa pamäť pevného disku líši od pamäte RAM. Väčšia kapacita hardisku vám umožní skladovať viac informácií, ale neurýchli prácu s dátami, ako je to u RAM. Počítačové zostavy oproti notebookom majú tú výhodu, že na v nich môžete mať aj niekoľko pevných diskov. Tiež tieto disky môžme rôzne obmieňať (čo je možné u notebooku, ale je to technicky a cenovo veľmi náročné).


Aktuality

Súkromie

Nakupovanie

O nás

Sociálne siete

[ Mozaika z tvojich fotiek ][ Igiho blog ]